Lleopard

El lleopard, també conegut com pantera bruna, és un mamífer carnívor de l’gènere Panthera pertanyent a la família dels felins (Felidae). El nom científic d’aquest animal és Panthera pardus, està distribuït a Àfrica i Àsia, i té una gran facilitat d’adaptació a diversos hàbitats.

Característiques dels lleopards

És un felí de grans dimensions amb una silueta massissa. El seu cap és rodona, té una mandíbula gran i una cua llarga que mesura entre 55 i 115 centímetres. Té membres (potes) potents, les quals compten amb quatre dits en les dues posteriors i cinc en les dues anteriors; totes elles acompanyades d’urpes retràctils.

  • Mida i pes: poden arribar a una longitud d’entre 90 i 190 centímetres, i una altura de 40 a 80 centímetres. Solen pesar entre 30 i 90 quilograms segons la subespècie i gènere.
  • Dimorfisme sexual: els mascles són més grans que les femelles, sent aquest un dels pocs aspectes diferencials.
  • Alimentació: a l’ésser un mamífer carnívor compta amb una dieta composta per carn d’altres espècies d’animals que detallarem més endavant.
  • Comportament: és una espècie solitària i amb hàbits nocturns (cacen a la nit). Són territorials i summament actius, de manera que caça diverses vegades en un mateix dia.
  • Maduresa sexual: la pubertat és aconseguida entre el primer i tercer any d’edat; les femelles solen ser més precoces que els mascles, de manera que es desenvolupen sexualment en menor temps.
  • Depredadors: tant els adults com les cries es veuen amenaçades principalment per les hienes i lleons. Generalment els depredadors són també mamífers carnívors, però de major grandària.
  • Estat de conservació: la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) classifica aquesta espècie com a vulnerable i hi subespècies en perill d’extinció.

Aquest animal té un aspecte similar a altres felins de el gènere Panthera, com el de l’guepard o jaguar. No obstant això, compta amb característiques apreciables que el diferencien de les espècies esmentades:

  • El pelatge de l’lleopard és groguenc (blanc a la zona estomacal ia l’interior de les potes), amb motes o taques fosques de color marró o negre; aquestes són de menor grandària que les de l’jaguar i tenen forma rectangular (a diferència de les circulars de l’guepard).
  • És l’espècie de el gènere de menor grandària, però amb major força en relació a la proporció de la mateixa. Per exemple, la Panthera pardus és capaç de pujar a un arbre a una presa tres vegades més pesada que ella.
  • A diferència de l’guepard, aquest no compta amb els lacrimals negres a la cara que tant caracteritzen el primer.

Hàbitat – On viuen els lleopards?

Els lleopards estan distribuïts en diverses regions d’Àfrica, Europa i Àsia. Entre els països on es troba es poden esmentar Egipte, Algèria, Somàlia, Guinea, Uganda, Rússia, Turquia, Afganistan, Xina, Índia i Malàisia.

Aquest animal s’adapta fàcilment al seu entorn, ja que només requereix d’una font d’aigua propera, abundància de preses, un espai ampli i un lloc on es pugui amagar. L’hàbitat natural és variat, sent possible trobar-ho en sabanes, boscos, prats i muntanyes.

Alimentació – Què menja el lleopard?

El lleopard és un animal carnívor que s’alimenta de carn. Aquesta espècie de el gènere Panthera compta amb una dieta molt més àmplia les altres, podent alimentar-se tant d’insectes, com de més de 100 diferents espècies de vertebrats.

Generalment prefereix preses que oscil·len entre els 20 i 80 quilograms, principalment ungulats com els antílops, cérvols i senglars. Tanmateix, la seva dieta també inclou diversos primats, rosegadors, amfibis, aus, rèptils i peixos; a més de petits i mitjans depredadors, i cries d’altres espècies.

Entre les espècies de depredadors de menor grandària estan les guineus, xacals, gats, servales i martes; mentre que de mida mitjana poden caçar també licaons,-los, llops, guepards, cocodrils i pitons. Finalment, algunes subespècies cacen criatures de lleons i óssos.

Quant menja la Panthera pardus?

Solen menjar el que necessiten en el moment i guarden part de la seva presa com a reserva davant un període d’escassetat. En general consumeixen un aproximat de el 15% del seu pes corporal en una sola asseguda.

Esperança de vida – Quant viuen els lleopards?

El temps de vida dels lleopards té una mitjana d’entre els 12 a 17 anys. Encara que l’edat pot variar segons sigui la condició en què es trobi l’animal (llibertat i captivitat), depredadors, les accions de l’home, cures i malalties.

En llibertat solen arribar als 12 anys com a molt, ja que hi ha condicions que pot provocar la seva mort ràpidament; no sol ser caçat per altres animals a excepció de les seves cries, que són els aliments preferits de les hienes i els lleons. Pel que fa a captivitat, aquest animal pot sobrepassar els 20 anys en condicions òptimes.

Reproducció

En l’època de reproducció busquen parella; la femella té el zel durant aproximadament una setmana a cada cicle estral i mou la cua per cridar l’atenció de l’mascle.

El període de gestació té una durada de 3 mesos i mig, podent parir d’1 a 6 cries. A l’néixer aquestes viuran amb la seva mare durant dos anys, la qual s’encarregarà de proveir-menjar, defensar-los i ensenyar-los a caçar. El deslletament es produeix als tres mesos.

Subespècies de l’lleopard

En l’actualitat hi ha nou subespècies de lleopards i 2 extintes descrites en la taxonomia moderna. Entre elles és possible descriure 5 de les Panthera pardus més conegudes:

Pardus

Conegut també com lleopard africà, és la subespècie més comuna i de major dimensions. És possible trobar-lo en la Àfrica subsahariana, està classificat com una espècie vulnerable i algunes de les seves varietats estan en perill d’extinció.

Orientalis

El lleopard de Amor es considera la subespècie de major raresa i es troba en perill crític d’extinció. En llibertat només existeixen al voltant de 30 exemplars i estan ubicats a la reserva Sijote-Alin de Sibèria; mentre que algunes espècies es mantenen en captivitat en zoològics dels Estats Units i alguns països d’Europa.

Melas

Els més recents estudis científics van situar a l’lleopard de Java com una nova subespècie que habita a l’illa de Java, a Indonèsia. El seu hàbitat són zones boscoses i està en perill crític d’extinció.

Saxicolor

Aquesta subespècie és coneguda sota el nom de lleopard de Pèrsia, el qual es caracteritza per ser el més gran de tota l’espècie. Habita a Azerbaidjan, Iran, Armènia i en alguns països d’Àsia Central. Actualment està en perill d’extinció.

japonensis

Conegut com lleopard xinès de nord també es troba en perill d’extinció i és autòcton de nord de la Xina. Es caracteritza per tenir una grandària mitjana, un pelatge més llarg i més fosc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *